Idag har EU-kommissionen presenterat sin granskning av det så kallad datalagringsdirektivet. De framför kritik mot att direktivet och säger att det har stora brister vad gäller integriteten och att det inte är effektivt för att bekämpa allvarlig brottslighet.
Enligt ett pressmeddelande från Piratpartiet har tre konstitutionsdomstolar i Europa förklarat att datalagringsdirektivet är oförenligt med grundläggande människorätt i EU. Flera människorättsorganisationer har också kritiserat direktivet hårt.
– Man kunde lika gärna ha lagt de här miljarderna på smågodis och polkagrisar, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet. Då hade man åtminstone inte använt skattepengar till att behandla alla medborgare som kriminella. [Pressmeddelande]
I Sverige har datalagringsdirektivet varit en het fråga. Regeringen och Socialdemokraterna har, enligt samma pressmeddelande, velat få igenom direktivet utan att vänta på vad EU-kommissionen har haft att säga om det. Tillsammans med Österrike är Sverige dock det enda EU-land som inte infört reglerna, skriver Aftonbladet.
– Det är anmärkningsvärt att regeringen och socialdemokraterna ville hasta igenom direktivet utan att vänta in kommissionens utvärdering, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg i ett pressmeddelande. Vi visste redan då att utvärderingen skulle vara kritisk.
Datalagringsdirektivet lagrar mycket
Datalagringsdirektivet kom till 2006 efter terroristattackerna i Madrid och London. Det innebär att trafikdata från mobiltelefoner och datorer ska lagras i mellan sex månader och två år, enligt Aftonbladet. En artikel hos Dagens Nyheter förtydligare med att den data som lagras bland annat innehåller var en person befann sig när han ringde, till vem han ringde och hur länge samtalet varade.
EU-kommissionen vill nu begränsa vid vilka brott som data får lagras, samt vilka myndigheter som ska få rätt att begära uppgifterna från tele- och Internetoperatörer. Kommissionen vill dessutom att en oberoende instans ska granska alla inkomna ansökningar.
Resultatet av EU-kommissionens granskning verkar dock inte innebära att Sverige kan låta bli att införa datalagringsdirektivet.
Även om EU-kommissionen ser brister i direktivet, så tvingas Sverige att genomföra det. Det uppgav den ansvarige EU-kommissionären Cecilia Malmström vid en presskonferens. [SvD]
Det krävs att EU-länderna fattar ett nytt beslut, och tills dess gäller nuvarande direktiv.
Läs också hos SVT.